En rättvis och ändamålsenlig Asylpolitik

Det är väl inga breaking news att västvärlden gör vad dom kan för att minska flyktingströmmarna. Hela systemet med visumkrav och Genevekonventionens regel om 'första land' har väl bara syftet att man inte skall kunna komma till Europa och begära Asyl. Det är väl ingen som tror att man kan gå in på en Svensk ambassad och be om visum med motivationen att man sen tänker lägga in även en Asylansökan när man väl är i Sverige? Just detta avslöjar hela Asylpolitiken som det spel för galerierna den just är. För har väl någon sökt Asyl i Sverige så blir det Jättedyrt. Asylsystemet är helt enkelt inte anpassat för att ta hand om hela det migrationstryck som finns i världen.

Om man verkligen ville införa en migrations-, asyl- och flyktingpolitik som gjorde något för att göra världen bättre så skulle jag föreslå att den skulle fungera så här. Till att börja med skall man naturligtvis se till att hålla nere kostnaderna för bara då kan man hjälpa många människor. Sen så skall man se till att människor integreras snabbt i det nya landet. Integration innebär inte att man måste klä sig i Kläder från HM och skaffa elljusstake till jul men det innebär att man ofta måste inrikta sig efter majoritetssamhällets värderingar och man bör vara självförsörjande för att vinna folks respekt.

Man kan inte göra så mycket åt folks värderingar, förutom att implementera lagar och regler konsekvent och viss opinionsbildning via skola och medier; sådant som redan görs. Däremot kan man tillämpa försörjningskravet konsekvent. Slutsatsen blir att Asylrätten skall begränasas till människor med direkt personligt skyddsbehov. Man skall inte erkännas asyl till följd av familjeband eller att man uppfyller generella kriterier så som att man tillhör en religös minoritet eller besitter en viss sexuell läggning. Om det finns alternativa lösningar så som att flytta inom (hem-)landet så måste det ses som en bättre lösning en att söka asyl i utlandet. Om man på det viset tightar upp asylpolitiken så borde det lämna utrymmer för en betydligt mer generös arbetsmarknadspolitik där man konsekvent ger arbetstillstånd får dom som kan hitta arbete. Självfallet är då arbetstillstånden knutna till arbetet och upphör med anställningen även om man exempelvis skulle ha barn i skolan och så. Var och en är till sist ansvarig för sin egen situation. Sammantaget borde man på det sättet kunna skapa möjligheter för fler människor på ett sätt som är mer acceptabelt för dom människor som redan bor i västvärlden.

Är man vän av en ordning som skapar möjligheter för människor för en framtid i ett nytt land så bör man även acceptera att det finns en ordning för avvisning av dem som inte kvalificerar sig för ett uppehållstillstånd. Asylpolitiken finns till för att hjälpa människor i nöd, människor med reella problem. Att i det läget sabotera politiken genom att exempelvis undergräva ett lands rätt till avvisningar är minst sagt nonchalant. Att urvattna Asylrätten genom att slappare tilllämpning lika så.

Svd: Bildt och Billström KU-anmäls
Svd: Partiledarna tysta kring flyktingavslöjande
Svd: Inga svar från Billström
Svd: Svenska uttalanden väcker stark kritik
Svd: Ministrar ville stoppa våg av Irakier

GP: Bildt i blåsväder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar