Lärdomar av en atomkatastrof

Carl Bildt twittrar att Norden är en säker plats att leva på, inga jorbävningar och inga tsunamis (fritt översatt från engelskan, inget citat). Med respekt för utrikesministern så drar jag själv helt andra slutsatser från den pågående Atomolyckan i Japan. Till att börja med så tillåter jag mig att använda ordet katastrof. Förvisso är det enligt aktuella rapporter ännu inte några arbetare som har dött i olyckan. Civilbefolkningen har inte utsatts för stora stråldoser. Det saknas tillförlitliga utsägelser om effekterna på kringmiljön men ännu har inga betydande mängder radioaktivt material kunnat lämna reaktorn. Ändå så är det naturligtvis en katastrof när en potentiellt farlig industri som ett kärnkraftverk hamnar i ett sånt fatalt nödläge. Egentligen är alla avvikelser från det normala självklart oönskade och det behöver knappast förklaras varför det aktuella läget måste betraktas som ett nödläge.

För min del gör jag betraktelsen att man har en avvikande situation i Japan men man hanterar man händelsen så långt utan betydande utsläpp av radioaktivt material. Ur min synvinkel så är lärdomen av olyckan att allting är möjligt. Kärnreaktorer måste konstrueras för att vara självläkande och för att kunna släckas utan hjälp utifrån. Bara så kan man vara säker på att på ett säkert sätt kunna hantera dom sitationer som ändå kan uppstå. Olyckan i Japan lär oss att ingen teknik är så bra att i evighet håller för dom prövningar av atomtekniken som vi måste göra.

Det är nonchalant att hävda att vi kan känna oss trygga i Sverige för att vi inte har så många jordbävningar. Tvärt om så lär vi oss av katastrofen i Japan att det är svårt att förutse alla situationer som kan uppstå. Det är dags att se över konstruktionen av västvärdens atomkraftanläggningar och överväga en förnyelse med ny teknik som tar nya lärdomar i betraktande.

Carl Bildt: Twitter
DN: Japanska regeringen härdsmälta kan ha inträffat
DN: Expert: Närmaste dagarna avgörande
DN: Nedfall på väg mot Sverige
DN: Strålning kan påverka länge
DN: Anders flydde från kärnkraftsolyckan
DN: Ännu ett kylsystem nere i Japan
DN: Kärnkraften i Japan
DN: Fakta: Så graderas olyckor i Kärnkraftverk
DN: Fakta: Vad är en härdsmälta
SvD: Nya explosioner i japansk reaktor
SvD: Radioaktiva utsläpp på väg mot Sverige
SvD: Explosion väntas i tredje reaktor
SvD: Många reaktorer ligger i jordbävningszoner
SvD: Fortsatt oro för kärnkraften
SvD: Ny kärnkraftsexplosion befaras
SvD: Olyckan bevakas i realtid
SvD: Taket flög i luften på kärnkraftverket
SvD: Ovisshet bland svenskar i Japan
SvD: Problem i ännu en reaktor
SvD: Extrem radioaktivitet efter skalvet
GP: Går inte att jämföra med tjernobyl
GP: Explosion väntas i tredje reaktor
GP: Härdsmälta tros ha inträffat
GP: Ny kärnkraftsexplosion befaras

2 kommentarer:

Anonym sa...

Växelkursen hos Bildts semantiska valörer väcker onekligen ens nyfikenhet. :P

Realizten sa...

Ja. "Det är dags att se över konstruktionen av västvärdens atomkraftanläggningar och överväga en förnyelse med ny teknik som tar nya lärdomar i betraktande."

Det är sannerligen på tiden att vi bygger nya kärnkraftverk med den nya teknik som faktiskt finns (som kyler sig själv) så att vi äntligen kan lägga ner de gamla skrällena vi har idag. Då kan vi passa på att bygga en sisådär 20-30 stycken så vi även kan återställa alla förstörda älvar och riva ner de anskrämliga vindsnurrorna som ändå inte gör någon nytta. För att inte tala om all den superbilliga och miljövänliga el vi kommer kunna producera som skulle konkurrera ut massor av skitig kolkraft.

BYGG MER KÄRNKRAFT NU!

Skicka en kommentar