Alla vill vara ekologer

Lyssnade precis på en debatt i P1 Morgon om rovdjurspolitiken. Om man samanfattar så har man två parter som bägge bekänner sig till en ekologiskt orienterad rovdjurspolitik.

I Miljöpartiets tolkning innebär det att man vill skjuta färr djur. Man vill inte att det skall ske på licens utan i form av skyddsjakt. Samtidigt som man vill skjuta färra rovdjur vill man vill skydda näringslivet i bestämmda regioner, exempelvis renbetesområden. Man funderar över om ekonomisk kompensation kan vara ett medel. Till sist bekänner man sig till att man helst även vill skydda rådjuren.

Miljöpartiets politik kännetecknars inte i någon mening av ekologiskt tänkande. Tvärt om så lyser en jaktfientlig hållning igenom. Detta visar sig i att man underkänner fritidsjägarnas insats. Hela tiden kommer man tillbaka till att man vill ha skyddsjakt eller professionella jaktvårdare som sköter jakten. Hur detta skulle göra en skillnad för det skjutna lodjuret är en gåta. Självklart skulle det bli dyrare. Lika mycket ekonomiskt irrsinn och ekologiskt nonchalans är det naturligtvis att börja basera jakten på var det finns näringslivsintressen och inte. Detta skulle bli följen om man övergick från en jakt baserad på ekologiska faktorer till en jakt baserad på skyddsjakt.

Regeringspolitiken är att man på vetenskaplig basis räknar ut hur många djur det finns. På basis av det så bestämms en årlig jaktkvot. Jaktkvoten kan variera avsevärt från år till år men syftar till att hålla en stabil stamm. En stabil stamm har man i grunden när djuren har tillräckligt att äta och när dom inte lever så tätt att det sprids sjukdomar. Avskjutningen sker av landets jägare som mestadels jagar som en fritidssysselsättning.

Regeringens hållning framstår som rationell och ekologiskt orienterad. Man saknar däremot ett erkännande av jaktens värde som rekreation och det ekonomiska värdet av dom rådjur och älgar som kan skjutas när man håller tillbaka rovdjursstammen. Det finns inga moraliska eller etiska argument till varför man inte kan jaga och varje försök till att ifrågasätta jakten (som företeelse) bör avvisas.

SvD: Nu ska 110 lodjur skjutas
DN: 110 lodjur får fällas i år
Nu ska 110 lodjur skjutas
GP: Ingen lodjursjakt i västra götaland
GP: 110 lodjur får fällas i år

1 kommentar:

Anonym sa...

Att ha som hobby att döda oskyldiga djur är sjukligt. De har det nog svårt ändå med tanke på människans intrång i deras miljö, att de dessutom utsätts för jägarnas blodtörst är skamligt. Naturligtvis har rovdjuren förtur till byten, för dem är det ingen hobby att jaga. Att jägarna inte skäms för att fylla sin frysbox med andras mat, de kan ju handla mat i affären, det kan inte ett lodjur. Metoden att skrämma upp lodjur i ett träd eller lura in dem i en låda för att sedan stega fram och skjuta dem är ytterligt feg och osmaklig, att kalla detta en trevlig rekreation är obegripligt. Jägare är avskum och borde få psykiatrisk vård.

Skicka en kommentar