Sveriges Radios program Konflikt tog senast upp themat cirkulär migration. Det hade varit roligt om man hade tagit sig an fenomenet i en mer positiv anda. Det finns många möjligtheter i arbetskraftinvandring, eller cirkulär migration som det nu börjar kallas. En given fördel är att man får så att säga integrationen gratis eftersom bara dom som lyckas behålla jobbet får stanna. Det gör ju att dom invandrare som finns också i någon mån är integrerade, a priori. Vidare så är arbetskraftsinvandringen ofta en brobryggare för att skaffa möjligheter för arbete även för asylinvandrare. Det som händer när man har en stor andel arbetskraftsinvandring är att utlänningar i många brancher och arbetsplatser blir en normalitet. Det skapar möjligheter även för dom som har politisk asyl.
En sida av arbetskraftsinvandringen är att för att ha en generös arbetsmarknadspolitik så förutsätter det att man inte kan ge människro livstidsgarantier bara för att dom en gång skaffar ett jobb i Sverige. För att ekvationen skall gå ihop så måste det finnas ett samanhang mellan hur länge man jobbar och dom förmåner som man kan tillgodoräkna sig i förmånssystemen. Det gäller sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring men även exempelvis tillgången till skolundervisning för barnen.
Med arbetskraftsinvandring följer oundvikligen att någon måste flytta tillbaka när det inte finns jobb. Det kan även gälla barnfamiljer med barn i skolåldern. I det sammanhanget måste man sluta diskreditera utländska skolor och se en tid i skolan i Sverige som något som kompletterar skolan utomlands.
Eftersom jag är speciellt insatt i förhållandena i Schweiz så kan jag nämna att Schweiz erbjuder som ett av fåtal länder möjligheten att söka om asyl på landets ambassader. Att landet inte översvämmas av ansökningar har kanske att göra med att man har en politik som är grundad på en betydligt mer öppen debatt om på vilka villkor man erbjuder asylrätt. Det kanske man skall komma ihåg när man i Sverige rapporterar om framgångarna för partiet SVP som ofta jämförs med SD i Sverige. Jag har gjort några stickprov i statistiken och kommit fram till att Schweiz i många fall behandlar ungefär dubbelt så många asylansökningar som i Sverige och i slutändan tar länderna emot lika många asylsökande (skiljer sig naturligtvis mycket från år-år och land-land). Till sist så har Schweiz utöver asylinvandring en arbetskraftsinvandring som överstiger asylinvandringen i antal.
Ekot: Invandringskritiskt parti störst inför Schweiz-val
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar