LAS är anpassad till 30-talets arbetsmarknad

LAS är anpassad till verkligheten på 30-talet när anställda oftast var komplett utbytbara. Det saknades ofta även alternativ på arbetsmarknaden för den som var tvungen att gå. Idag finns det andra skyddsnät och helt andra möjligheter att hitta alternativ sysselsättning därför är LAS överspelad. För majoriteten av arbetstagarna är livstidsanställningar och guldklockor ett överspelat kapitel, vilken 17-åring går idag in i ett jobb med pespektivet att han skall stanna till pensionen? Skrota LAS.

DN: Forskare: Avskaffa turordningen
GP: Forskare: Avskaffa turordningen
SvD: Forskare: Avskaffa turordningen
Ekot: FP-Ledningen vill skrota las 

3 kommentarer:

brodeur sa...

Problemet är att alla arbetsgivare inte är seriösa eller säger upp folk av sakliga skäl (arbetsbrist). Slopar man Las kan man godtyckligt säga upp folk hur som helst. Det kan man i dag också men det kostar en slant. Samma gäller vid arbetsbrist, företagen kan bli av med precis vilka de vill. Jag menar dock att det skall finnas ett pris på att säga upp folk. Dagens system fungerar faktiskt bra, vi har betydligt friare regler en vad media och politiker tycks känna till.

Anonym sa...

Tyvärr är många jobb fortfarande så att man kan bli utbytt imorgon. Kan bli rätt jobbigt om man ska ansöka om lån hos banken och inte veta om man är kvar nästa månad. Det skulle i sig bromsa den ekonomiska utvecklingen, vilket du kanske förstår. Om det bara var att ta ett nytt jobb när man fått sparken så borde väl arbetslösheten inte vara så hög som den är idag? Eller är du av den uppfattningen att folk, som tex nyexaminerade högskolestudenter, väljer arbetslöshet?

Anonym sa...

Jag har ju jobbat i över tio år i länder där det inte finns någon först-in-först-ut-regel. Inte heller har man någon rätt för facket att förhandla över uppsägningar. Erfarenheten är att det leder till mer fasta anställningar på bekostnad av timanställningar. Varför då kan man undra. Jo - för att fasttidsanställningarna blir jämförelsevis attraktiva för arbetsgivarna. Om dom kan välja så väljer även dom mestadels en långsiktig relation.

Skicka en kommentar