Ett grundavdrag för arbete

I dagens Agenda står politiker och hävdar att jobbskatteavdraget är orättvist och orimligt. Man frågar sig hur dom räknar då. Den som jobbar har en flera av jobbrelaterade kostnader som den som inte jobbar inte har. Den som jobbar har kostnader för hantverkare eftersom han inte jobbar själv hemma, han har betalar för lunch, för resor, för jobbkläder, för barnomsorg och många andra saker.

Javisst, många saker är redan avdragsgilla. Frågan uppstår om man inte skall ersätta jobbskatteavdraget med ett standardavdrag för jobbare. Som en bonuseffekt gör den deklarationen lättare för många eftersom man inte måste redovisa avdrag i detalj. Förslaget har även klimatvänligt. Genom att införa ett standardavdrag för jobbresor så tar man bort bonusen för folk som pendlar långt med bilen, och jämnar ut villkoren gentemot dom som tar cykeln eller väljer kollektivtrafiken.

Om man inte jobbar för att man är pensionär, för att man har ett sabbatsår eller för att man har någon annan ersättning spelar ingen roll. Den som jobbar har faktiska kostnader och för dom kan man gärna har ett avdrag. Om man då har ett standardavdrag så gör man många saker lättare och hjälper samtidigt miljön.

SVT: Agenda
SvD: Lägre skatt för unga skulle få fler i arbete

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar