Svagt beslut om ersättning till omhändertagna barn

Förslaget om ersättning till omhändertagna barn framstår som mycket dåligt underbyggt. Som väljare förväntar man sig att besluten om omhändertagande togs efter den tiden bästa kunskap. Att då komma och kräva att dagens skattebetalare skall ställa upp med ersättning framstår som helt oegentligt. Dessutom är hela principen med pengar som plåster på såren helt felriktad och ger felaktiga incitament. Om det har varit felförhållanden så bör det regleras i domstol och skyldiga skall straffas. Ekonomisk ersättning är bara relevant där det har uppstått en ekonomisk skada.

Vidare visar händelseförloppet en en gång på en problem i det parlamentariska systemet i Sverige. Det visar på en oansvarig opposition som bara ser sin roll i att i varje läge undergräva regeringens arbete och som vägrar ta ansvar för landets framtid. Den visar även på en omogen journalistkår som med få undantag väljer att föra fram enkla budskap. Budskap där mer pengar till alla och allt och mer politikermakt alltid är lösningen på varje problem.

Det enda positiva i dagens överenskommelse är att den visar att väljarnas val i riksdagsvalet ger utslag och man får hoppas att dom kräver ansvar i kommande val.

DN: Vanvårdade fosterbarn får ersättning
DN: Det är fantastiskt och helt otroligt
DN: Övergrepp mot fosterbarn
DN: Skakande vittnesmål från fosterbarn
SvD: Minister tar halvt steg bakåt om fosterbarn
SvD: Regeringen backar om ersättning

SvD: Möte om pengar till fosterbarn
SvD: Minister avstår träff om fosterbarn
SvD: Larsson vill driva på för fosterbarn
GP: Vanvårdade fosterbarn får ersättning

5 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan bara hålla med. Rättsvidrigt att slösa bort skattebetalarnas pengar på en utvald grupp som PÅSTÅR sig haft en mindre god barndom helt i den tidens anda.

Wunder sa...

Håller med. verkar bara jättekonstigt. Synd att regeringen inte vågade stå på sig. De hade ju rätt när de sa nej.

Robert sa...

Om någon misshandlar mig så har jag inte rätt till skadestånd från vederbörande? Att bara få skadestånd om ekonomisk skada uppstår är ju helt verklighetsfrämmande! Skadeståndet är en ekonomisk bestraffning av gärningsmannen, såväl som kompensation till offret.

Wunder sa...

Robert ... om någon misshandlar dig så görs det en polisutredning och sedan tas detta kanske upp i svensk domstol och sedan kanske du kan få skadestånd om domstolen så beslutar.

När det gäller de "misshandlade" barnen har inget sådant skett. I stället har en förening bildats. Denna förening är en lobbygrupp som fått medias öron och lyckats att få en regering att ge 250.000 kronor till ett antal slumpmässigt utvalda personer.

OBS att det är 250.000 barn som har tagits om hand på barnhem. Om alla dessa skall få så kostar det 60 miljarder kronor. Vilka skall då få? De som är med i föreningen? Eller skall det till en polisutredning i varje fall? Ja - inte vet jag. Andra som har skrivit tror inte det blir så många. Vi får se.

Anonym sa...

Ja, alla borde ha sagt NEJ från början så hade inte 5 års vansinnig utredning kostat skattebetalarna miljarder. En som drabbats, andra kanske inte vet vad "barnmisshandel" betyder. Tack.

Skicka en kommentar