SR SVT och TV-Licensen

Det är ett välkommet förslag att man överväger att ta ut tv-licensen tillsammans med skatten. Det är bara rättvist så - produktion och distribution av public service är en kulturell angelägenhet som angår alla svenskar, även de som annars huvudsakligen tittar på Youtube.

Det finns dock andra frågetecken runt om Public Service.

0) Public service har idag i Sverige i vissa segement en dominerande position. Det kan inte vara rätt att med skattemedel finansiera sig till en situation där man marginaliserar och tränger ut andra aktörer. Man skulle kunna föreställa sig att sätta ett tak för önskad penetration i vissa sektorer, men det skulle inter vare en synnerligen marknadsorienterad lösning. En alternativ lösning skulle vara att införa reklam. Reklamintäkterna skulle dock inte tillfalla SVT/SR utan tillfalla privata aktörer som producerar material som fyller vissa kvalitetsaspekter.

1) Förtroendet för SVT och SR som oberoende aktörer är kraftigt underminerat. När dom tillfrågas så röstar röstar mellan 50 och 80 procent av medarbetarna för 'röda' partier. När det uppenbarligen inte fungerar att skapa en oberoende ställning, skall man möjligtvis prova att politisera tillsättningen av tjänster? Skall partierna tillåtas godkänna kandidater till tjänster inom dom här två företagen?

2) Arbetsmarknaden i Norden och i EU blir mer och mer integrerad. När kan vi få se en sändningsunion med dom andra nordiska länderna. När kan vi i Sverige få se Dansk, Finsk och Norsk TV distribueras på samma villkor som SVT? När kan Svenska i Norge få se Svensk TV utan att använda tekniska (och eventuellt lagvidriga) omvägar? I vidare mening kan man fråga sig om inte SVT skall köpa sändningsrättigheter för hela EU när man köper in produktioner. Uppdraget bör ju vara att köra en gärning för svensk kultur, och då spelar det ju ingen roll om målgruppen är pensionärer i Malaga, bankmedarbetare i London eller en utvandrad Syrier i Hannover.

SR: Bakas licensen in i skatten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar