Biskopens uppmaning: Be för ett stopp på våldsvågen - Nyheter (Ekot)

Hur står det till med kyrkans förmåga att bygga församlingar bland våra nyanlända? Är man inte för bekväm när man nöjer sig med att hålla högmässa i kyrkan varannan Söndag. Man måste finnas där folket finns. Hur många av dom utsatta ungdomar som begår uppdragsmord har träffat Jesus?
http://dlvr.it/THhjbg

Biskopens uppmaning: Be för ett stopp på våldsvågen - Nyheter (Ekot)

Kanske en okonventionellt förslag, men Kyrkan kanske skulle tänka på att sprida guds ord bland våra nyanlända.
http://dlvr.it/THhjQH

Inga negativa effekter av modersmålsundervisning - Nyheter (Ekot)

Elever som sköter sin hemspråksundervisning tenderar rimligtvis att prestera också i andra ämnen. Man får utgå från att forskarna vet att kompensera för positiv bias här. Hemspråksundervisning är bra, den skall dock inte erbjudas villkorslöst. Det behövs bra gruppstorlekar och rimliga prestationer från eleverna.

http://dlvr.it/THhh2m

Medborgarskapet

 Det här är faktiskt en fråga att ta på allvar. Det finns förändringar som händer just nu, som har faktiska inverkningar på människors liv. I det gamla Sverige var nationaliteten och medborgarskapet en identitetsfråga. Man föddes in i ett medborgarskap och en nationell gemenskap och den kunde egentligen inte kränkas eller ifrågasättas. Spolar man fram till 00-talets ’öppna era hjärtan’-politik. ’ingen människa är illegal’ och ’finns nationalstaten Sverige – egentligen’. Nu får man medborgarskap efter fem år i Sverige. Dvs man kan ta ett kontraktsjobb på Ericsson eller Astra eller varför inte gör en PhD på ett av våra universitet. Vipps har man inte bara ett jobb utan strax är man också Svensk medborgare. Det här har ju myndigheterna upptäckt, så dom börjar nu allt mer ifrågasätta kopplingen till Sverige vid exempelvis förnyelse av pass. Är man utlandsbosatt eller barn till en Svensk i utlandet kan det hända att man inte får ett nytt pass, även om man är medborgare, om anknytningen anses för svag. Många debattörer på den konservativa kanten vill upplösa medborgarskap vid brottslighet. Senast såg jag Pettersson själv öppna för att man som utlandsbosatt inte skall kunna rösta i Sverige hur länge som helst. Allting logiskt och konsekvent. Frågan är dock om man har frågat medborgarna om dom vill ha dom här förändringarna. Vilket samhälle vill dom leva i, och hur ser dom på medborgarskapet? Är medborgarskapet en ändamålsgemenskap som skall ingås och upplösas efter behov? Det nationalistiska perspektivet, som företräds av Sverigedemokraterna, är nog dock att medborgarskapet är en identitetsfråga, något persistent som man inte kastar av sig och byter lättvindigt. I så fall är det konsekvent att man kan få Svenskt medborgarskap när det finns en stark identitetsgemenskap och lojalitet mot Sverige. Det är också logiskt att man inte avkräver att människor skall ge upp tidigare medborgarskap eftersom det fortfarande kan vara en del av deras identitet. Väntar med spänning på den här diskussionen. Inte säker på att man här bara skall låta saker ha sin gång, eftersom det mycket väl kan hända att byråkraterna på skatteverket har en annan syn på saken en gemene man.