Är Sundsvall för litet för Northvolt

 Tanken att Sundsvall är för litet för en ny batterifabrik är provokativt men tankeväckande. Sverige (och Schweiz där jag bor) är små länder. Det är få städer som är speciellt mycket större än Sundsvall och därmed enligt Henreksen kvalificerar för kvalificerad verksamhet. Det är uppenbart att det i bägge länderna finns exempel på motsatsen, det vill säga mindre orter med världsledande verksamheter. Det finns även här, nära över gränsen, där södra Tyskland är tät med företag som är värdsledande på sina verksamheter och ofta dominerar dom ofta mindre orter där dom är belägna. Tyskarna har populariserat ett begrepp för det här 'Weltmarktführer'. Uppenbarligen är bägge sant; det finns problem med kompetensförsörjning och under rätt förutsättningar kan även små orter erbjuda dom förutsättning som världsledande företag behöver. Nyckeln är att bygga kompetenskluster. Med ett gynnsamt kluster kan även mindre orter underhålla rätt komptens. Det vore en villfarelse att kompetens är normalfördelat i befolkningen. Även i högt specialicerade verksamheter kan det räcka med en mindre grupp av specialister för att driva verksamheten på spetsnivå. Här är dock utbildning och, en hellre, en möjlighet att attrahera människor utifrån en nyckelfaktor. Omvärdsfaktorer i form av bostäder, skolor, säkerhet och skattenivåer måste stämma. Sverige har här en del arbete att göra på alla nämnda faktorer. Vidare är det inte så att alla kompetens är spetskompetens; det behövs ofta en bred bas av olika kompetenser. Sverige och Schweiz är här bättre uppställda med en fungerande yrkesutbildning. En del påpekar att batteritillverkning är en ovanligt besvärlig process att behärska; samtidigt finns det en del annan processindustri i Sverige. Henreksen polariserar med sitt uttalande. Samtidigt som man måste veta att han länge varit skeptiskt till Northvolt (och andra gröna satsningar i Norr) så är det värt att begrunda vad han säger och vad det innebär för kompetensförsörjning i Sverige. Själv hade jag gärna sett fri prissättning i nyproduktionen av bostäder. Jag hade viljat se platt skatt på vanliga tjänstemannalöner (internationella tjänstemannalöner)  och jag hade viljat se att fackföreningarna gav upp LAS som maktmedel. I förlängningen handlar det här inte bara om Northvolt, utan också om konkurrenskraften i verksamheter som Volvo och Ericsson.

Regeringen och SD överens – ändrar reglerna kring vapenlicens - Nyheter (Ekot)

Jag är jägare, och jag ser ingen plats för militära automatvapen, ej heler modifierade sådana, vid jakt. Min erfarenhet är att det är vapennördar och potentiellt kriminella som vill ha dom här vapnen.
http://dlvr.it/THrHvd

Volvo om 2025: Utmanande år - Nyheter (Ekot)

Sveriges Radio sätter fel bild till artikeln om Volvo Cars. Politisk likriktning har ett pris även när det kommer till kvaliteen på arbetet kan man tänka.
http://dlvr.it/THq8SL
Lyssnar man på polisens pressträff slår det mig att den Norske journalisten utklassar dom Svenska med sina träffsäkra frågor. Gissar att den politiska skolningen av Svenska journalister har ett pris. Att tömma hjärnan på relevant innehåll ger inte bästa förutsättningar att rapportera och illustrera samhället.
http://dlvr.it/THntY1

Ursula von der Leyen om tullhotet från Trump: ”Vi är redo och vi kommer svara” - Nyheter (Ekot)

Senast fick vi tullar på Brandy, Harleys och jordbruksprodukter. Kännbart vore dock att damma av förslaget om beskattning av multinationella koncerner och digitala tjänster baserat på var dom konsumeras istället för företagens domicil.
http://dlvr.it/THmyMd
Mönstret upprepar sig att händer något viktigt så går tjänsten flashback.org ner för att människor söker ocensurerad information. MSB borde tänka på att omfördela presstöd från censurerad media till flashback för att säkerställa att allmänheten är korrekt informerad.
Det sägs att vi alla tjänar på frihandel, i vart fall i genomsnitt. Men när det alltid är samma länder som har elunderskott och samma länder som har överskott, så fördelas också vinsterna i systemet orättvist. Är elhandelssystemet hållbart utan att konsumenter i länder med elöverskott kompenseras?

Biskopens uppmaning: Be för ett stopp på våldsvågen - Nyheter (Ekot)

Hur står det till med kyrkans förmåga att bygga församlingar bland våra nyanlända? Är man inte för bekväm när man nöjer sig med att hålla högmässa i kyrkan varannan Söndag. Man måste finnas där folket finns. Hur många av dom utsatta ungdomar som begår uppdragsmord har träffat Jesus?
http://dlvr.it/THhjbg

Biskopens uppmaning: Be för ett stopp på våldsvågen - Nyheter (Ekot)

Kanske en okonventionellt förslag, men Kyrkan kanske skulle tänka på att sprida guds ord bland våra nyanlända.
http://dlvr.it/THhjQH

Inga negativa effekter av modersmålsundervisning - Nyheter (Ekot)

Elever som sköter sin hemspråksundervisning tenderar rimligtvis att prestera också i andra ämnen. Man får utgå från att forskarna vet att kompensera för positiv bias här. Hemspråksundervisning är bra, den skall dock inte erbjudas villkorslöst. Det behövs bra gruppstorlekar och rimliga prestationer från eleverna.

http://dlvr.it/THhh2m

Medborgarskapet

 Det här är faktiskt en fråga att ta på allvar. Det finns förändringar som händer just nu, som har faktiska inverkningar på människors liv. I det gamla Sverige var nationaliteten och medborgarskapet en identitetsfråga. Man föddes in i ett medborgarskap och en nationell gemenskap och den kunde egentligen inte kränkas eller ifrågasättas. Spolar man fram till 00-talets ’öppna era hjärtan’-politik. ’ingen människa är illegal’ och ’finns nationalstaten Sverige – egentligen’. Nu får man medborgarskap efter fem år i Sverige. Dvs man kan ta ett kontraktsjobb på Ericsson eller Astra eller varför inte gör en PhD på ett av våra universitet. Vipps har man inte bara ett jobb utan strax är man också Svensk medborgare. Det här har ju myndigheterna upptäckt, så dom börjar nu allt mer ifrågasätta kopplingen till Sverige vid exempelvis förnyelse av pass. Är man utlandsbosatt eller barn till en Svensk i utlandet kan det hända att man inte får ett nytt pass, även om man är medborgare, om anknytningen anses för svag. Många debattörer på den konservativa kanten vill upplösa medborgarskap vid brottslighet. Senast såg jag Pettersson själv öppna för att man som utlandsbosatt inte skall kunna rösta i Sverige hur länge som helst. Allting logiskt och konsekvent. Frågan är dock om man har frågat medborgarna om dom vill ha dom här förändringarna. Vilket samhälle vill dom leva i, och hur ser dom på medborgarskapet? Är medborgarskapet en ändamålsgemenskap som skall ingås och upplösas efter behov? Det nationalistiska perspektivet, som företräds av Sverigedemokraterna, är nog dock att medborgarskapet är en identitetsfråga, något persistent som man inte kastar av sig och byter lättvindigt. I så fall är det konsekvent att man kan få Svenskt medborgarskap när det finns en stark identitetsgemenskap och lojalitet mot Sverige. Det är också logiskt att man inte avkräver att människor skall ge upp tidigare medborgarskap eftersom det fortfarande kan vara en del av deras identitet. Väntar med spänning på den här diskussionen. Inte säker på att man här bara skall låta saker ha sin gång, eftersom det mycket väl kan hända att byråkraterna på skatteverket har en annan syn på saken en gemene man.