Sverigedemokraternas valmanifest för riksdagsvalet 2010

Här tänkte jag göra det som andra tycker är en så dålig ide. Jag tar dialogen med Sverigedemokraterna. Jag har gått igenom deras valmanifest för riksdagsvalet 2010 för att korrelera mina åsikter med vad dom tycker i olika frågor.

Till att börja med dom saker som jag inte håller med om och som jag måste ta avstånd ifrån. 


 - En skärpning av reglerna för arbetskraftsinvandring.

Jag ser inga principiella fel med invandring som företelse. När det gäller arbetskraftsinvandringen så ser jag den bara som positiv.

 - Ett avskaffande av pensionärsskatten under mandatperioden.

I den mån detta skjuter in sig på jobbskatteavdraget så är min åsikt att arbetande har extra utgifter relaterade till jobbutövningen som motiverar ett frikostigt avdrag. Det är inte så för pensionärer. Tvärt om så bör man göra en skatteväxling och ersätta existerande avdrag för resor, mat, utbildning och kläder med ett generellt avdrag som kan utnyttjas utan redovisning. Det senare för att undvika felaktiga incitament, dvs att folk skaffar sig längre resor än vad som är nyttigt och motiverat.

 - Ett stopp för islamiseringen av det svenska samhället.

Om man accepterar invandrare så måste man acceptera deras religon. Svenskar generellt sett sympatiserar med religonsfriheten.

 - Ett förbud mot bärandet av heltäckande slöjor på allmän plats.

Man skall inte skapa föreskrifter för människors klädsel. Däremot så skall man kunna kräva att människor inte döljer sitt ansikte där det är motiverat - på bussen, i skolan och i mötet med samhällets representanter.

 - Ett införande av Svenska som enda tillåtna samtalsspråk i skolan, med undantag av språklektionerna.

En onödig detaljreglering som inte skall komma från riksdagen. Om skolan lokalt skapar ordningsregler utifrån lokala föresättningar så är det ok.

 - Ett avskaffande av den skattefinansierade modersmålsundervisningen.

Skolan skall uppmuntra lärande, även i hemspråk. Kunskaper i hemspråket är värdefulla, och det är viktigt att man kan uttrycka sig fullt ut, även i skrift. Undervisningen måste vara effektiv och skolan kan inte erbjuda undervisning på vilka grunder som helst. Det innebär att man kan bara erbjuda undervisning vid en tillräcklig storlek på gruppen. Eleven måste vara motiverad och närvara vid lektionerna.

 - En avveckling av den militära insatsen i Afganistan.

Insatsen i Afganistan skall kontinuerligt utvärderas för att försäkra sig om att den är effektiv i den meningen att den bidrar till att ge oss och Afganerna förutsättningar för fred och säkerhet. Om man ser att den inte uppfyller sitt syfte så skall den avvecklas. Generellt så måste man erkänna att Sveriges säkerhetsintressen upphör inte vid våra landsgränser. Därför kan det fortsatt finnas behov av militära insatser utanför Sveriges gränser.

 - En omförhandling av det svenska EU-medlemskapet.

EU-medlemskapet är positivt för Sverige och Sverige skall fortsätta vara medlem i EU. Jag ser lite förutsättningar till att omförhandla avtalet till det bättre.

 - Ett fortsatt nej till EMU.

EMU och Euron är viktig för integrationen i Europa. Som det nu är när vi står utanför åtnjuter vi dom flesta av fördelarna samtidigt som vi har viss trygghet i att ha en egen valuta. Detta innebär i någon mån att vi åker snålskjuts på dom andra. I förlängningen skulle jag vilja se att även Sverige blir medlem i valutasamarbetet.

 - Ett återupprättat gränsskydd genom en omförhandling av Schengenavtalet och ökade resurser till tull och kustbevakning.

Med en integrerad europeisk marknad för varor och tjänster så blir det välldigt komplicerat om folk skall söka visa individuellt för dom olika länderna. Jag anser att man kan inte träda tillbaka från Schengenavtalet.



Det var dom frågor som jag inte höll med om. I övriga frågor håller jag implicit med, eller jag är åtminstone indifferent. Sen så fann jag några frågor som jag tyckte var intressanta. Det är sådana frågor där jag kanske håller med, medan min, och SDs, åsikt går emot antingen Alliansens åsikt eller den allmänna opinionen. 


 - Ett nej till Turkiet i EU.

En komplex fråga där jag känner viss tvehågsenhet. Jag ser att det finns alternativa former av samarbete som inte behöver innebära fullt medlemskap. Man kan som exempel titta på hur det fungerar med relationen till EFTA-länderna. Personligen är jag beklämd av förföljelsen av Armenier och andra kristna från början av seklet. Jag skulle vilja se att Turkiet och kristna EU-länder uppnår en samsyn på dom händelserna.

 - Ett upprustat försvar och en återinförd värnplikt.

Jag sympatiserar med Alliansens försvarspolitik. Jag ser att försvaret behöver inte utbilda en full årsklass av unga varje år. Samtidigt tycker jag att värnplikten skall finnas kvar som princip för att kunna återinföras av riksdagen med enkel majoritet om det skulle behövas.

 - En sänkning av straffmyndighetsåldern till 12 år.

Man har som tolvåring förmåga att skilja på rätt och fel. Man befinner sig i den åldern inte alltid under uppsyn av föräldrar eller andra vuxna. Därför är det rimligt att man får ta konsekvenserna för sina handlingar.

 - En skärpning av kraven för medborgarskap och uppehållstillstånd.

Jag är själv utlandsbosatt och har personligen efter åtta år i mitt nya land erhållit ett permanent uppehållstillstånd. Fram tills nu var uppehållståndet knutet till mitt jobb och hade automatiskt upphårt med tre månader om jag slutat på jobbet. Med 12 år i mitt nya land kan jag erhålla medborgarskap om jag 1) Ej finns i brottsregistret 2) Ej har tagit socialbidrag i anspråk. Detta är fullt rimliga krav. Personligen behärskar jag landsspråket där jag bor och läser morgontidningen minst en gång i veckan. Ända har det tagit mig ca 6 år att uppnå den förståelse för hur samhället fungerar och var lokala politiska partier står där jag kan tycka att det är rimligt att jag deltar i allmäna val. Sociala rättigheter så som välfärds-försäkringar får man i kraft av sitt arbetstillstånd. Medborgarskapet handlar därför i första hand om att man har rösträtt. På rösträtt kan man utan vidare vänta i 12 år. 

 - Ett slopande av instegsjobben på arbetsmarknaden.

Med Alliansens förslag om införande av lärlingsutbildningar och ett avskaffande av LAS ser jag inte att ungdomar skall ha några problem att skaffa jobb. Därför ser jag inte att man skall ge företag några ytterligare ekonomiska stimulanser för att anställa ungdomar.

 - Ett avskaffande av den kostnadsfria sjuk- och tandvården för illegala invandrare.

Självklart måste vården erbjuda hjälp till turister och andra som söker hjälp men som inte är del i vårt socialförsäkringssystem. Självklart har vården då en plikt att säkerställa att man får betalt för dom erbjudna tjänserna. Om man inte får betalt så är det i förlängningen ett brott som bör leda till utvisning.

 - Ett införande av obligatoriska hälsokontroller för nyanlända invandrare.

AIDS, Malaria och hepatitis är många delar av världen betydligt vanligare än i Sverige. Ingen som tar vårt Asylsystem i anspråk bör kunna hävda att man varit ovetande om sin eventuella smitta. Eventuellt bör man tillämpa ett motsvarande förfarande på folk som söker visa från vissa länder.

 - Ett importförbud mot produkter som framställs genom att utsätta djur för onödigt lidande.

Frihandel är viktigt för att bygga välstånd. I en globaliserad värd är det är däremot konstigt om vi konsumerar varor som producerats i andra länder under villkor som inte är acceptabla här. Därvid är det värt att notera att jag tycker att även barn har en rätt till att få arbeta om man i övrigt sköter skolarbete och andra åttaganden.

 - Ett avvecklande av skattefinansierat stöd till kulturyttringar vilkas primära syfte är att chockera, uppröra och provocera.

Vissa delar av kulturskaparna verkar verka i föreställningen att det dom gör har ett större värde ju mer dom fjärmar sig från den större publiken och befolkningen i allmänhet. Ovanstående försklag låter som ett utmärkt medel att ta statligt finansierade konstnärer ur sådana villfarelser.

 - En stärkt demokrati i Fjällvärden. Alla svenska medborgare oavsett härkomst skall ha samma rätt till mark och vatten, även i renbetesområdena.

Jag förutsätter att det är så.

Samanfattningsvis så är Sverigedemokraterna utifrån sitt valmanifest inte fullt så upptagna med invandringsfrågan som man ibland kan tycka utifrån hur dom själva och andra uttalar sig i media.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar